У понеділок голова районної ради Олена Гадемська прийняла участь у оперативній онлайн нараді  Кіровоградської обласної державної адміністрації, яка відбулася у малому залі Бобринецької районної державної адміністрації.

На нараді було заслухано питання про стан захисту прав дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах та заходи щодо профілактики злочинності серед неповнолітніх.

Під час онлайн наради директор Кіровоградського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Сергій Пастернак розповів про роботу в області, спрямовану на захист прав дітей із неблагополучних сімей.

За словами посадовця, протягом 9 місяців поточного року мережею Центрів та іншими суб’єктами соціальної роботи було виявлено 1949 сімей (в них 3173 дитини), які потенційно перебувають у складних життєвих обставинах.

З метою перевірки інформації про наявність складних життєвих обставин було здійснено оцінку потреб дітей та їх сімей у 1904 сім’ях, що становить 97,7 % по області. Оцінку потреб дитини та її сім’ї у виявлених сім’ях було здійснено усіма Центрами, окрім Новомиргородського (18 із 28) та Устинівського (14 із 48) районних Центрів, – повідомив Сергій Пастернак.

Найбільш проблемні сім’ї були взяті під соціальний супровід Центрів. Одним із пріоритетних напрямків роботи залишається й профілактика соціального сирітства, зокрема, здійснення соціальної роботи з сім’ями, де є ризик відібрання дитини від батьків. З метою забезпечення права дітей з таких сімей на виховання в сімейному середовищі та запобігання їх вилученню з сім’ї, соціальними послугами Центрів було охоплено 117 сімей, в яких виховується 276 дітей. Завдяки цьому вдалося уникнути вилучення 243 дітей із 106 сімей.

Важливо, що для виявлення дітей, які потребують допомоги, необхідна співпраця соціальних служб, працівників поліції, відділів освіти та небайдужих громадян. А «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» повинен працювати не лише з дітьми, а й з батьками, що забезпечить вирішення проблем у сім’ї на етапі її розвитку.

Архів рішень районної ради 6 скликання

До уваги громадян

Офіс реформ