Протокол №2 від 26 лютого 2018 року

Протокол № 2

 

засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів, власності, інвестиційної діяльності та приватизації, регуляторної політики, підприємництва, торгівлі, споживчого ринку та побутового обслуговування населення

 

від 26 лютого 2018 року                                                                  м.Бобринець

 

час проведення: 13.00                                                місце проведення: мала зала районної ради

 

Запрошено:

Голова постійної комісії:         Крутько Юрій Миколайович

Заступник голови комісії:       Бергер Сергій Володимирович

Секретар комісії:                      Олексієнко Людмила Йосипівна

Члени комісії:                         Рибачук Надія Володимирівна

Рижков Олексій Миколайович

Цесарський Анатолій Юрійович

Шевченко Сергій Анатолійович

 

Відсутні:__Крутько Ю.М., Цесарський А.Ю._______________

 

ЗАПРОШЕНО:

 

Гадемська Олена Антонівна – голова Бобринецької районної ради;

Сабліна Наталія Анатоліївна – заступник голови Бобринецької районної ради.

Сопільник Людмила Олексіївна – заступник голови районної державної адміністрації;

Нестеренко Людмила Миколаївна – начальник фінансового управління районної державної адміністрації.

Керівники бюджетних установ та організацій, які фінансуються із районного бюджету:

Семенюк Лариса Віталіївна – головний лікар Бобринецької центральної районної лікарні;

Кубенко Наталія Володимирівна – головний лікар комунального лікувального закладу “Центр первинної медико-санітарної допомоги Бобринецького району”;

Різун Олексій Леонідович – начальник відділу освіти, молоді та спорту Бобринецької районної державної адміністрації;

Гребень Лариса Олексіївна – начальник відділу культури і туризму Бобринецької районної державної адміністрації;

Клюй Юрій Анатолійович – директор комунальної установи “Спортивний комплекс “Олімпієць”;

Трушкін Олег Анатолійович – начальник відділу соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Відсутні: Семенюк Л.В., Різун О.Л.

Присутній Німенко Сергій Іванович – заступник голови постійної комісії з питань діяльності ради, депутатської етики, регламенту, законності, запобігання корупції, об'єднань громадян та адміністративно-територіального устрою.

 

Працівники виконавчого апарату районної ради:

Іванова Надія Вікторівна – керуючий справами виконавчого апарату Бобринецької районної ради;

Гончаренко Любов Василівна – начальник організаційного відділу виконавчого апарату Бобринецької районної ради.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про вивчення на відповідність проекту регуляторного акта “Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад Бобринецького району” вимогам статей 4 та 8 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Інформує Іванова Надія Вікторівна – керуючий справами виконавчого апарату районної ради.

2. Про виконання пункту 21 рішення чотирнадцятої сесії районної ради від 21 грудня 2017 року № 272 “Про районний бюджет на 2018 року”.

Інформує Бергер Сергій Володимирович – заступник голови комісії.

3. Про виконання пункту 6 рішення Президії районної ради від 02 березня 2017 року № 2.

Інформує Гадемська Олена Антонівна – голова районної ради.

 

СЛУХАЛИ:

Бергер С.В., заступник голови комісії – зазначив, що кворум для проведення засідання комісії є – з 7 членів є присутніми 5.

Поставив на голосування пропозицію стосовно затвердження порядку денного засідання комісії.

Результати голосування:

“За” – 05

“Проти” – 00

“Утримались” – 00

Прийнято.

 

ВИРІШИЛИ: погодитись з порядком денним роботи комісії.

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – запропонував затвердити регламент роботи комісії, а саме провести засідання комісії за 30 хвилин та надати час: для інформацій – до 10 хвилин; для виступів – до 10 хвилин; для повторних виступів – до 5 хвилин; на розгляд різних питань – до 3 хвилин по кожному питанню; для довідок в кінці роботи комісії – до 3 хвилин.

Результати голосування:

“За” – 05

“Проти” – 00

“Утримались” – 00

Прийнято.

 

ВИРІШИЛИ: затвердити регламент роботи комісії.

 

СЛУХАЛИ 1: 1. Про вивчення на відповідність проекту регуляторного акта “Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад Бобринецького району” вимогам статей 4 та 8 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Інформує Іванова Надія Вікторівна – керуючий справами виконавчого апарату районної ради – текст доповіді (виступу) додається до протоколу.

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – запропонував ставити запитання, вносити пропозиції чи зауваження.

 

ВИСТУПИЛИ:

Німенко С.І., депутат районної ради – із запитанням, чи передбачено в Порядку санкції до суб’єкта, який використовує майно спільної власності територіальних громад району з порушенням.

Гадемська О.А., голова районної ради – наголошує, що санкції щодо порушення умов використання майна спільної власності прописується в договорі. Запропонувала внести уточнення стосовно розміру площі частини приміщення, яке надається в оренду.

Нестеренко Л.М., начальник фінансового управління районної державної адміністрації – з уточненням, що частина приміщення до 100 кв.м буде надаватися в оренду за рішенням сесії без проведення конкурсу на право оренди.

Гадемська О.А., голова районної ради – підтвердила уточнення.

Олексієнко Л.Й., депутат районної ради – із запитанням, хто буде проводити конкурс.

Іванова Н.В., керуючий справами виконавчого апарату районної ради – із відповіддю, що конкурс буде проводитися органом уповноваженим управляти майном спільної власності територіальних громад сіл та міста району.

Бергер С.В., заступник голови комісії – із запитанням про наступні кроки після завершення роботи конкурсної комісії.

Гадемська О.А., голова районної ради – із відповіддю, що на підставі протоколу конкурсної комісії складається проект договору оренди майна спільної власності територіальних громад сіл та міста району та подається органом уповноваженим управляти майном спільної власності територіальних громад сіл та міста району на розгляд сесії районної ради.

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – поставив на голосування пропозицію підтримати експертний висновок щодо регуляторного впливу регуляторного акта – проекту рішення районної ради “Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад Бобринецького району” та рекомендувати виконавчому апарату районної ради направити відповідний пакет документів до Державної регуляторної служби України.

Результати голосування:

“За” – 05

“Проти” – 00

“Утримались” – 00

“Не голосували” – 00

Всього проголосувало: 05

Прийнято.

 

ВИРІШИЛИ 1:

1) підтримати експертний висновок щодо регуляторного впливу регуляторного акта – проекту рішення районної ради “Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад Бобринецького району”;

2) рекомендувати виконавчому апарату районної ради направити проект регуляторного акту “Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл та міста району” з аналізом регуляторного впливу та експертним висновком постійної комісії Бобринецької районної ради з питань бюджету, фінансів, власності, інвестиційної діяльності та приватизації, регуляторної політики, підприємництва, торгівлі, споживчого ринку та побутового обслуговування населення до Державної регуляторної служби України для отримання пропозицій по удосконаленню проекту відповідно до принципів державної регуляторної політики.

 

СЛУХАЛИ 2: Про виконання пункту 21 рішення чотирнадцятої сесії районної ради від 21 грудня 2017 року № 272 “Про районний бюджет на 2018 року”.

Інформує Бергер Сергій Володимирович – заступник голови комісії.

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – запропонував ставити запитання, вносити пропозиції чи зауваження.

ВИСТУПИЛИ:

Бергер С.В., заступник голови комісії – доповів, що на виконання пункту 21 рішення чотирнадцятої сесії районної ради від 21 грудня 2017 року № 272 “Про районний бюджет на 2018 року” станом на 20 лютого 2018 року керівниками районних установ було перераховано податку на доходи фізичних осіб до районного бюджету в сумі близько 40,0 тис.грн, а до міської ради – близько 233,0 тис.грн. Наголосив про дефіцит районного бюджету.

Бергер С.В., заступник голови комісії – надав слово заступнику голови районної державної адміністрації Сопільняк Л.О. доповісти депутатам районної ради – депутатам бюджетної комісії про стан виконання рекомендацій районній державній адміністрації та керівникам районних установ здійснити заходи щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб на території сільських рад району (з можливою перереєстрацією установ).

Сопільняк Л.О., заступник голови районної державної адміністрації – пояснила про відсутність рекомендацій з боку районної ради щодо місця перереєстрації установ. Наголосила, що районною державною адміністрацією проводиться певна робота по наповненню дохідної частини районного бюджету.

Гадемська О.А., голова районної ради – із запитанням, що зроблено керівництвом району для залучення міської ради до співфінансування районних установ соціальної сфери.

Сабліна Н.А., заступник голови районної ради – наголосила, що робота щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб на території сільських рад району по перереєстрації установ районною державною адміністрацією була розпочата ще рік тому.

Німенко С.І., депутат районної ради – із претензією до керівництва районної державної адміністрації, що наповненням районного бюджету опікуються лише депутати районної ради без допомоги з боку виконавчої гілки влади району.

Сопільняк Л.О., заступник голови районної державної адміністрації – доповіла про заходи райдержадміністрації щодо наповнення районного бюджету.

Німенко С.І., депутат районної ради – із пропозицією заслухати звіт голови районної державної адміністрації на сесії районної ради.

Гадемська О.А., голова районної ради – із запитанням чи всі можливості використовує влада щодо наповнення районного бюджету.

Сопільняк Л.О., заступник голови районної державної адміністрації – доповіла, що на нараді 19 лютого 2018 року було обговорено й нагальну проблему вирішення заборгованості та покращення виплати наявної заробітної плати на підприємствах, де є низький рівень оплати праці. Відмітила співпрацю райдержадміністрації з представниками в районі головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Олексієнко Л.Й., депутат районної ради – із запитанням про долю підписання договору співфінансування міською радою стаціонарного відділення терцентру.

Сопільняк Л.О., заступник голови районної державної адміністрації – із відповіддю, що відсутність розрахунків є причиною затримки з підписання договору на співфінансування.

Сабліна Н.А., заступник голови районної ради – порекомендувала районній державній адміністрації дотримуватись рекомендації керівництва обласної державної адміністрації щодо співфінансування районних закладів соціальної сфери з боку міської ради у розмірі 50 х 50 відсотків.

Бергер С.В., заступник голови комісії – наголосив на рекомендації першого заступника голови обласної державної адміністрації Коваленка С.П. щодо збільшення дохідної частини районного бюджету шляхом здійснення заходів перереєстрації бюджетних установ та організацій району соціальної сфери спільної власності територіальних громад району.

Сабліна Н.А., заступник голови районної ради – наголосила, що норми чинного законодавства оперують поняттями "місцезнаходження юридичної особи" і не містять визначень щодо "фактичної" чи "юридичної" адреси юридичної особи.

Бергер С.В., заступник голови комісії – надав слово начальнику фінансового управління районної державної адміністрації Нестеренко Л.М.

Нестеренко Л.М., начальник фінансового управління районної державної адміністрації – доповіла, що заклади культури та центральна районна лікарня не здійснили перерахунок податку на доходи фізичних осіб до районного бюджету.

Бергер С.В., заступник голови комісії – надав слово начальнику відділу культури та туризму районної державної адміністрації Гребень Л.О.

Гребень Л.О., начальник відділу культури та туризму районної державної адміністрації – наголосила про відсутність у штаті спеціаліста з юридичних питань. Доповіла про наявність наказу у відділі про ознайомлення керівників установ та закладів культури під підпис щодо надання дозволу на використання нерухомого майна спільної власності територіальних громад району Бобринецькою міською радою після укладання договорів на використання та попередньої оплати.

Бергер С.В., заступник голови комісії – озвучив можливість перереєстрації районного Будинку культури та території Кетрисанівської сільської ради та закликав керівників районних установ та організацій виконати пункт 21 рішення чотирнадцятої сесії районної ради від 21 грудня 2017 року № 272 “Про районний бюджет на 2018 року”, а саме: здійснити заходи щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб на території сільських рад району (з можливою перереєстрацією установ).

Рибачук Н.В., депутат районної ради – висловила думку, що не варто знімати відповідальність з Шевченка С.А. та Мельника В.І.

Шевченко С.А., депутат районної ради – уточнив, що ним в кінці першого півріччя 2016 року було видано відповідне доручення щодо здійснення заходів перереєстрації установ і організацій соціальної сфери району на території сільських рад району.

Гадемська О.А., голова районної ради – закликала керівництво районної державної адміністрації проводити роботу по збільшенню дохідної частини районного бюджету.

Сопільняк Л.О., заступник голови районної державної адміністрації – із поясненням, що планується проведення ряд заходів спрямованих на збільшення дохідної частини районного бюджету.

Сабліна Н.А., заступник голови районної ради – запропонувала провести роботу із головами сільських рад щодо збільшення ПДФО за оренду паїв.

Німенко С.І., депутат районної ради – підтримав пропозицію по збільшенню ПДФО за оренду паїв. Рекомендував районній державній адміністрації та керівникам установ та закладів установити жорсткий підхід у наданні дозволу на використання нерухомого майно спільної власності територіальних громад району Бобринецькій міській раді, а саме – укладання договорів на використання та попередньої оплати.

Бергер С.В., заступник голови комісії – вніс пропозиції:

1) рекомендувати Бобринецькій районній державній адміністрації та керівникам районних установ: начальнику відділу культури і туризму Бобринецької районної державної адміністрації Гребень Л.О., директору комунальної установи “Спортивний комплекс “Олімпієць” Клюй Ю.А., начальнику відділу соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Трушкіну О.А., головному лікарю Бобринецької центральної районної лікарні Семенюк Л.В., начальнику відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Різуну О.Л. до 21 березня 2018 року виконати пункт 21 рішення чотирнадцятої сесії районної ради від 21 грудня 2017 року № 272 “Про районний бюджет на 2018 року”, а саме здійснити заходи по перереєстрації установи;

2) головному лікарю Бобринецької центральної районної лікарні Семенюк Л.В. та начальнику відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Різуну О.Л. бути готовим доповісти на шістнадцятій сесії районної ради 21 березня 2018 року з питання зарахування податку на доходи фізичних осіб на території сільських рад району.

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – поставив на голосування пропозиції:

1) рекомендувати Бобринецькій районній державній адміністрації та керівникам районних установ: начальнику відділу культури і туризму Бобринецької районної державної адміністрації Гребень Л.О., директору комунальної установи “Спортивний комплекс “Олімпієць” Клюй Ю.А., начальнику відділу соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Трушкіну О.А., головному лікарю Бобринецької центральної районної лікарні Семенюк Л.В., начальнику відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Різуну О.Л. до 21 березня 2018 року виконати пункт 21 рішення чотирнадцятої сесії районної ради від 21 грудня 2017 року № 272 “Про районний бюджет на 2018 року”, а саме здійснити заходи по перереєстрації установи;

2) головному лікарю Бобринецької центральної районної лікарні Семенюк Л.В. та начальнику відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Різуну О.Л. бути готовим доповісти на шістнадцятій сесії районної ради 21 березня 2018 року з питання зарахування податку на доходи фізичних осіб на території сільських рад району.

Результати голосування:

“За” – 05

“Проти” – 00

“Утримались” – 00

“Не голосували” – 00

Всього проголосувало: 05

Прийнято.

 

ВИРІШИЛИ 2: 1) рекомендувати Бобринецькій районній державній адміністрації та керівникам районних установ: начальнику відділу культури і туризму Бобринецької районної державної адміністрації Гребень Л.О., директору комунальної установи “Спортивний комплекс “Олімпієць” Клюй Ю.А., начальнику відділу соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Трушкіну О.А., головному лікарю Бобринецької центральної районної лікарні Семенюк Л.В., начальнику відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Різуну О.Л. до 21 березня 2018 року виконати пункт 21 рішення чотирнадцятої сесії районної ради від 21 грудня 2017 року № 272 “Про районний бюджет на 2018 року”, а саме здійснити заходи по перереєстрації установи;

2) головному лікарю Бобринецької центральної районної лікарні Семенюк Л.В. та начальнику відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Різуну О.Л. бути готовим доповісти на шістнадцятій сесії районної ради 21 березня 2018 року з питання зарахування податку на доходи фізичних осіб на території сільських рад району.

 

СЛУХАЛИ 3: Про виконання пункту 6 рішення Президії районної ради від 02 березня 2017 року № 2.

Інформує Гадемська Олена Антонівна – голова районної ради.

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – запропонував ставити запитання, вносити пропозиції чи зауваження.

ВИСТУПИЛИ:

Гадемська О.А., голова районної ради – доповіла, що відповідно до пункту 6 рішення Президії районної ради від 02 березня 2017 року № 2 Бобринецькій районній державній адміністрації було рекомендовано переглянути Методику розрахунку, пропорцій розподілу та порядок використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад міста і сіл району в частині збільшення розміру плати за оренду майна. Минув рік, а районна державна адміністрація чомусь і досі зволікає з прийняттям нових орендних ставок, що сприяло б додатковим надходженням до районного бюджету.

Сопільняк Л.О., заступник голови районної державної адміністрації – із поясненням, що над даним питанням працювало фінансове управління районної державної адміністрації та вирішено було відправити його до управління економічного розвитку і торгівлі та інфраструктури районної державної адміністрації на доопрацювання.

 

Рижков О.М. залишив засідання комісії.

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – поставив на голосування пропозицію зобов’язати районну державну адміністрацію доопрацювати та до 20 березня 2018 року подати до районної ради Методику розрахунку, пропорцій розподілу та порядок використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад міста і сіл району в частині збільшення розміру плати за оренду майна.

Результати голосування:

“За” – 04

“Проти” – 00

“Утримались” – 00

“Не голосували” – 00

Всього проголосувало: 04

Прийнято.

 

ВИРІШИЛИ 3: зобов’язати районну державну адміністрацію доопрацювати та до 20 березня 2018 року подати до районної ради Методику розрахунку, пропорцій розподілу та порядок використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад міста і сіл району в частині збільшення розміру плати за оренду майна.

 

 

Бергер С.В., заступник голови комісії – відмітив, що питання, які було внесено на розгляд постійної комісії з питань бюджету, фінансів, власності, інвестиційної діяльності та приватизації, регуляторної політики, підприємництва, торгівлі, споживчого ринку та побутового обслуговування населення розглянуто і подякував за роботу.

 

 

 

Заступник голови постійної комісії                                    С.БЕРГЕР

 

Секретар постійної комісії                                                   Л.ОЛЕКСІЄНКО

 

Постійна комісія з питань діяльності ради

Постійна комісія з питань агропромислового комплексу

Постійна комісія з питань охорони здоров'я, освіти, праці

Постійна комісія з питань бюджету, фінансів, власності

Останні новини

До уваги громадян

Офіс реформ